Wednesday, April 6, 2011

Segmen: Mahu jadi diri sendiri


 Assalaumualaikum...dan salam 1 malaysia...hehehe...hari ini ada sorg member suruh join segmen ni..urm saya nie masih lagi baru.first time lah juga ikut  benda2 cam gnie..hehehe...baiklah tanpa membuang masa dan tenaga menaip...kita teruskan saja dengan soalan yg terdapat dalam segmen mizz dian ini..
soalan nya adalah seperti yang berikut:

MyEm0.Com
Rumah di dalam rumah yang menjadi kesukaan kamu??


budak bujang seperti saya sudah tentulah tempat yg paling best kat dalam rumah ialah bilik tido sendiri..sbb dalam bilik tido saya boleh buat apa saja saya nak..kalo x kuar umah..saya akan berkurung jak dalam bilik..saya akn online dan yg paling penting ada ruang utk beromantik bersama kekasih..jgn salah paham..hehehe maksudnya kat dalam bilik saya ada masa utk menelefon buah hati saya..hehehe 


MyEm0.ComPengalaman pertama kali bersama sahabat karib kamu??


pengalaman bersama sahabat karib?? hmm...saya x brapa nak ingat udah...hehehe...arr ada satu nie...urm tym form 1..hehehe biasalah kan lau baru msuk form ni..kwan2 pun lum ada lagi...urm di pendekn cerita..pengalaman yg paling best bersama kawan karib saya adalah..ketika kami membuat pertunjukan kelas..yang mana kami membuat persembahan menarik..hehehe sepa masih ingat filem kuliah cinta ??? alah yang lakonan yusri kru dgn erra fazira itu..hehehe masih ingat babak yg durg menari..hehehe tym praktice menari itu, hubungan kami bertambah erat..huhu rasa rindu lah pulk..huhu


MyEm0.Com     Tabiat buruk yang cuba di ubah??


tabiat buruk saya ialah saya nie suka makan x kira masa asal nampak makanan mesti telan punya.....hahaha ini kira tabiat buruk kah?? urm bagi saya iya kot..sbb perut saya makin membuncit..huhuhu...susah betul saya nak ubah tabiat nie...saya nak berdiet( kunun lah) ehehehe


MyEm0.Com

  Jika kamu menjadi guru sekolah , mata pelajaran apa yang akan kamu pilih??


saya nak ajar subjek sejarah!! sbb saya memang suka sangat kat subjek ini!! hehehe tanpa sejarah siapalah kita...


MyEm0.Com

bagaimana kamu memujuk/ menenagkan  rakan kamu yang sedang menangis dalam kesedihan??


urm kalo rakan saya rasa sedih..selalu nya saya akan tanya durg, suruh durg ceritakan masalah itu..saya bagi durg semangat dan kata-kata perangsang...kalo lelaki saya suruh durg ceritakn depan2 dgn saya..tp kalo perempuan..sms jak.heeheh segan bha..nanti durg mw pinjam bahu lagi menagis..susah lagi...nanti ada g yg jeles..hehehe

MyEm0.Com
Apa yang akan kamu lakukan dalam keadahaan marah??


saya nie jarang marah kalo nak taw hehehe..kalo marah pun saya akan pendam dalam hati..dan biarkan nya saja..sbb lama2 kemarahan itu akan hilang juga...


MyEm0.ComLagu rakyat atau lagu  kanak-kanak yang cukup kamu gemari??

lagu kanak-kanak yang paling saya suka ialah lagu chan mali chan ketipu payung..hehehe sbb lagu ini ada unsur2 rock sikit..hehehe

MyEm0.Comlelaki /perempuan idaman kamu berada di depan mata, apa yang akan kamu lakukan untuk menarik perhatian nya?


hehehe saya akan buat lawak, supaya dy perasan kewujudan saya..dan saya mw dy ketawa dengan lwak yang saya buat..

MyEm0.Commata dan bibir kamu..mana yang kamu rasa  sering menarik perhatian orang??


hmm mata dn bibir jak kah?? x boleh lain..heheh saya rasa lesung pipit kot...hehehe antara mata dn bibir?? hmm saya rasa mata..sbb dgn pandangn mata saya ini boleh membuatkan ramai cewek rebah di pangkuan ku..hahahahaha...minta puji dulu..


akhirnya siap juga menjawab soalan-soalan yang telah di kemukakan pada saya..fuuhhh mw terseliuh udah jari jemari ku yang halus bagaikan sutera buatan negara china ini..hehehe len kali ajak lah lagi..saya dgn berbesar hati x kan rasa segan silu utk mengikuti nya...hehehe akhir kata dari saya jd lah diri kita yg sendiri..kerana dirimu begitu berharga..hehehe..assalamualaikum dan salam 1 malaysia..

Monday, April 4, 2011

Simulasi Hacker Dengan Fb Login


Hati - hati banyak halaman login palsu berkembang di internet, untuk menghindarinya kita harus melawat halaman dengan alamat yang rasmi ..
Sebagai pengetahuan untuk anda yang baru di dunia internet, saya akan menjelaskan tentang cara kerja laman login palsu, Mungkin untuk sebagian orang masih bingung dengan cara kerja laman phising atau laman tiruan dengan menggunakan laman web palsu untuk memerangkap seseorang untuk login ke sebuah laman web tapi sebenarnya halaman itu adalah halaman tiruan, selanjutnya pemilik laman web tersebut akan menerima data berupa e-mel dan password anda ..


Tentu kita ingin tahu bagaimana cara kerjanya, atau masih bingung bagaimana data tersebut boleh masuk ke dalam database pemilik akaun tersebut ..


Tenang saja,, saya telah membuat simulasi halaman login FB tiruan,, anda juga boleh mencubanya dengan memasukan email dan password palsu,, ingat jangan yang asli,, kami tidak bertanggung jawab atas semua ini .


Sila KLIK DISINI  untuk mencuba Simulasi Fb Masuk dan Pendaftaran, Isi nama, email dan password dengan data palsu saja jangan yang asli ..


Dan jika anda sudah login maka secara aotomatik Nama e-mel dan password anda akan masuk kealamat admin kawasan ini sila  KLIK SINI untk melihat data login anda.


Site ini hanya untuk pengetahuan saja agar kita jangan asal login di sebuah laman web yang tidak kita kenal  mohon jangan di salah gunakan,

selamat tingal sipitang

Hari ni saya nak kongsi pengalaman outstation ke daerah sipitang..untuk apa saya ke sana?? hmm dah tentu dalam menjalankan tanggungjawab kerja yg diberikan..byk halangan ketika menuju ke  sana..yg pertama sekali adalah masalah hotel, geram Boss saya..apa tidak nya..pekerja hotel tersebut boleh2 salah catat tarikh...adakah durg tulis mingu Dapan..aduhai..nasib ada juga bilik kosong  kalo tiada..x taw lah mw tido kat mana..hmmm sebenarnya kami tido kat hotel beufort..disebbkan kat sipitng x ada hotel..jadi terpaksa lah berulang alik dari beufort ke sipitang..


ok selesai check in hotel..ingtkan boss bawa makan ..yalah perut pun dah lapar kan..sampai beufort pun mw jam   2 petg...terpaksa jak lah tahan perut ini..makn kat sipitg jak...sampai kat sipitg ingatkan makan..aduh rupanya mw seting tempat lg...aduh apa lagi kecewa lah sgt2..tp bukan saya jak yg kecewa arr..ada kwan seorg dan staff tm ini..akhirnya masa yg di tunggu telah tiba..hehehee...kami akhirnya makan tengah hari pada jam 5 ptg..hahahaha....makan sate saja dgn nasi himpit..hehehe..sbg makluman anda sate kat sipitang ini memang sedap...
diteruskan cerita lagi...perut pun dah kenyag..tp sebnarnya lum kenyag lagi...daerah sipitang pun mw galap udah..ada 1 lagi masalah, yg mana lori tm point x dpt turun..hahaha...sbb tersangkut.. mw setengah jam jugalah menyelesaikan msalah yg dihadapi itu..akhirnya dengan idea yg diberikan oleh penduduk tempatan..lori TM point tersebut dpt juga turun..hehehe



selepas itu kami dibwa makn lagi...hehehe happy lah juga kan..perut pun msi kosong lagi..apa lagi saya order lagi sate..hehehe syok juga makan tym itu..sbb dapt berbincang dan mengeluarkan pendapt bersama area manager kawansan kk/pendalaman..hehehe
selesai makan..apa lagi kami pun pulng ke hotel yg terletak kat beufort..mw 1 jam juga lah perjalanan..sampai jak hotel mandi terus tido lah..hehehe


keesokan hari nya pulak...masalah yg dihadapi adalah..perebutan KEM diantara TM VS Colour windows..hehhee knapa ini berlaku?? kenapa!! ini kerana disebbkan oleh masalah pengurusan pihak penganjur..tp akhirnya..tm juga menang..hehehee...kami pun memulakan kerja mempromosi strmxy..memang susah lah juga mw promote strmxy dgn penduduk siptg nie..huhuhu...urm pada hari itu juga..saya telah membeli  Tshirt MU hehehe...dalam cdgan mw beli t shirt malaysia yg warna biru dgn kuning 2..kunun lah..tp terpandag pulk jersi mu yg hanya tinggal sehelai..apa lagi angkat jak lah...hehehe..len kali sy beli juga jersi malaysia 2..hehehe 
petag hari sabtu, kami terpaksa mengemas awal disebakan angin kuat melanda sipitng..hehehehe ini yg saya suka sbb bolh pulg awal ke hotel rehat..penat bha tym itu..huhuhu..


kesokan hari nya cam besa..keja lagi buat prmosi..tp yg menarik pada hari itu adalah ada pertandingan memancing dan beberapa acara lain seperti final pidato 1 malaysia..final pertandingan menyanyi dan final tarik tali..hehehe memeg syok lah juga..disebakan hari yg terlalu pans..dan staf TM juga telah membawa kami keluar mencari buah durian..tp malangnya pencarian itu gagal..hahaha mana x nya..lum tibanya musim durian lagi..hahaha boleh2 kami terlanjur sampi ke sindumin..mw dekt ker sempadan lawas..hahaha
ok lah ini jak yg mampu sya ceritakan..kami terpaksa pulang awal pada hari ahad itu, syukurt lah juga kan...dalam perancagn malam baru pulang 2..
PADA 3 APRIL JUGA ADALAH HARI JADI BUAH HATI SAYA IAITU ADCLARA CHAU..SGT KESAL SBB PADA MALAM 3 APRIL SAYA TERTIDO AWAL..SBB PENAT SGT.HUHU X DPT BERSAMA DGN NYA..HUHU SORRY SGT2 SYG..NANTI KALO SYG PULNG KK KITA CELEBRATE LAGI K..I LOVE U SO MUCH!!!





Monday, March 21, 2011

Lari dari bumi 2012??


Dapatkan tiket anda hari ini,Bumi akan kiamat pada 2012? Mahukan jalan keluar dari bumi? Dapatkan tiket ke planet lain hari ini dengan harga sebanyak 24.99 USD untuk tiket first kelas dan 44.99 USD untuk superluminal kelas hari ini! ini adalah antara promosi yg dibuat oleh salah satu laman web tersebut..


Apa yang berlaku sebenarnya adalah, ada pihak yang menjual tiket penerbangan ke planet lain sempena ramalan bumi akan kiamat pada 2012. Korang percaya bumi akan kiamat pada 2012? Dapatkan tiket hari ini sementara masih lagi murah. Berbaloi-baloi serta menjimatkan! Korang boleh travel dari satu planet ke planet lain dengan harga yang murah dan berpatutan!


SIAPA PERCAYA???


nak escape?senang je he
sama2 kita jadi mukmin, semua mukmin akan dimatikan sebelum kiamat,yg tinggal masa tu hanya manusia terburuk,selain dari selamat dari kiamat, kita tempah tiket ke syurga.saya nah ticket ke syurga je..anda bagaimana???
 ticket ke planet lain boleh ditempah di laman ini dan ticket ke syurga boleh di tempah melalui bacaan dan pengamalan alquran dan hadis..jd sama2 lah kita renungkan ya kwan2 sekalian,

klik sini untuk ke laman web tersebut





Sunday, March 13, 2011

FC fair kat 1 Borneo melabuhkan tirai



karnival Fc Fair yg berlangsung selama 3 hari yg bermula dari 11-13 mac yg bertempat di 1 BORNEO SABAH akhirnya melabuhkan tirainya..tp yg paling syok hari ni target saya utk mendptkan pelanggan sekurg-kurgnya 2 org telaksana juga...puas hati juga rasanya..kerana dpt bersaing dgn agen-agen yg semamangya cukup hebat...hari ini juga saya amat enjoy..tp di sebalik itu..huhuh suara sya pecah..sbb terlalu kuat menjerit semata-mata mw menarik perhatian pelanggan..kaki pun sakit sbb asyik berdiri jak,..huhuh..tp memang best lah..oh ya nak tambh sikit lagi ...kelmarin saya x dpt sbrg customer..sbb byk menghabskan masa utk enjoy saja..melihat barg2 kat fc fair..tambhan pulak..bos g ajak tgk muvie terbaru iaitu world invasion battle Los angeles..memang best lah muvie nie...puas hati gelir...gua jamin korg x menyesal menonton nya..huhuh sya nie baru pulang dari IB juga..hehehe pas mandi terus berbloging..hehehe..bolehkan..saya nak jd bloger aktif..hehehe...ok lah badn pun dah sakit2..mata pun dan menunjukan simptom2 utk tidor...esok  lagi nak g keja...mw tulis laporan praktikal g..ok lah guys..kita jumpa di next entri k..jgn lupa pulak nak komen..selamat malam kepada semua..lagu ini saya tujukan kepada anda...hehehehe...


staf TM yg hadir

Friday, March 11, 2011

Happy Birthday kepada kak Siti Hapsah yg ke 28 tahun


Hahahaha...( mw ketawa dulu boleh??) hehehe...apa x nya..baru jak sampai kat office baru pulang dari solat Jumaat..belum sempat duduk g pun..TIBA-TIBA ada kwan seorg ni megajak masuk ke dalam pantry...hehehe ingatkan ada hal penting..Heran juga lah tym 2...sbb byk org juga dalm pantry..sebaik saja saya masuk..dengan serta merta durg ckp surprise dan nyanyi lagu Happy birthday, ingtkan durg selebrate birtdy saya..tp rupa2nya kakak yg sedang berada kat belakang saya nie...hahaha binggung betul tym itu...tp apa-apa pun terima kasih kerna megajak menyambt birtday sama-sama...sedap sgt kek itu...hahahaha....nanti lau ada masa..sambut birtday saya pulk k...hehehehe..HAPPY BIRTDAY SEKALI LAGI KAT KAKAK SITI HAPSAH BIRTDAY KE 28 TAHUN..SEMOGA PANJANG UMUR DAN MURAH REZEKI..


* Sedikit tambhan hari ini terpaksa pulang awal sebab dapat berita dari manager, berkenaan amaran tsunami yg berlaku kat Jepun..Maklumlah pejabat nie berhadapan dengan laut...semoga seluruh rakyat malaysia selamat..

Thursday, March 10, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa









MyEm0.ComHari ini movie terbaru Terbitan KRU akan keluar kat pawagam iaitu HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA..memang lama dah mw rancang tgk movie ni sejak tgk trailer nya..kelmarin pun dah rancg dgn bos juga mw tgk movie nie kat CENTRE POINT..hahaha apa lagi demi memenuhi keiginan melihat movie ini terpaksa lah skip keja selama 1 jam..tp BUKAN saya jak taw yg escape bos pun ikut sekali juga. dy belanja tgk wayng juga hahaha save juga bajet hari ini hehehe
MyEm0.Comurm apa lagi arr nak ckp..oh ya saya pun dah tgk juga kan..lebih baik cerita kan pasl sinopsis nya kan..hehehe..Hikayat merong mahawangsa ini mengisahkan seorang nakhoda dan pahlawan yg bernama merong mahawangsa.




Empayar Rom ketika itu adalah  dibawah pemerintahan Hadrian sementara di negara China, Dinasti Han merupakan sebuah empayar yang kuat dan telah memperluaskan pemerintahannya ke negara Asia Tengah.


Sewaktu angkatan Rom sedang membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka meminta pertolongan Merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka (dikatakan terletak di utara Malaysia) untuk berkahwin dengan seorang Puteri China yang cantik dari Dinasti Han.

Bagaimanapun, puak lanun dari Geruda mempunyai perancangan yang berbeza. Mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan. Di hujung pengairan Selat Melaka, Merong Mahawangsa dan angkatannya diserang oleh Geruda. dalam pertempuran itu Merong telah mengalami cedera parah, tp akhirnya dia telah diselamatkan oleh seorang pawang, di pendek kan cerita merong telah menjadi raja di kg pawang tersebut  iaitu LANGKASUKA dan telah berkahwin dgn seorg gadis bernama Embok utk dijadikan permaisuri..


Merong telah mengumpul agkatan tenteranya utk menyerang balik Geruda, Dgn bantuan putera Rom & Laksamana cina mereka telah menyerang kubu Geruda..Mereka telah mencapai kejayaan yang mana kubu Geruda telah berjya di musnahkan..TP yg menyedihkan di akhir cerita ini ialah, Merong telah berkorban nyawa demi untuk membunuh Taji yg kebal itu..huhuhuhuhuhu sedihnya



Urm tp yg kurang best nya pasal movie ini ialah grafiknya x berapa cantik dan susunan skrip yg kurang kemas, saya melihat pun kdg2 paham, kdg2 tidak
MyEm0.Com


SNEK PLATE!!
sepa pulak ni??? hahaa yg ini adalah kwan yg join sekaki yg ikut g tgk wyg..
BOB MARLEY..HAHAH
habis jak kitorg g tgk movie nie...Bos bawa pulak g makan launch kat KFC..sambil mengurat cashier kat KFC itu..hahaha sepa arr namanya oh ya miss qasila..haha ketawa jak saya..

INILAH BOS YG SELALU BELANJA NIE

MyEm0.Com

hahaha apa-apa pun terima kasih kepada bos @ abg ROSLI kerana selalu belanja..hahaha...hidup umno( bos nie salah satu ahli pemuda Umno kawsan papar aktif sgt dalm politk)

Wednesday, March 9, 2011

Sarapan pagi hari ini...



Hari ini sebelum melangkah masuk ke pejabat seperti biasa saya akan bersarapan pagi untuk mengisi perut yang belum terisi dari rumah lagi...hehehe tp seblm itu mesti korg rasa pelik kan kenapalah bab sarapan pagi pun aq mw tuliskan kat blog kan...??? hahaha...tp saya x kisah sbb ini blog saya suka hati lah saya nak tulis apa kan...hahaha jgn marah...hari ini special sikit ada member temankan makan..dah sebulan x makan sama-sama...sebb selalunya saya makan dgn bos..gpun makan dgn bos nie save bajet sikit...hehehe sebab kena belanja...hahahaha..Saya nak bgtau lagi..hari ini juga kami hendak mencuba gerai baru yang ada kat food court ni..TERPERANJAT saya sebab harga makanannya memang murah..RM2 jak...hehehe lau kat kedai sebelah mw RM5.terima kasih kepada kwn saya mohd ASRAF kerana sudi temankan makan..hahahaha jasamu akan ku kenang ..esok kita breakfast lagi k...hahahaha

Tuesday, February 8, 2011

DPM CREW


>

LOGO TERSEBUT
Heheheh hari ini telah berlaku kejadian aneh yang amat mengejutkan semua pihak..terutamanya pengguna FB seluruh Dunia. yang mana pada hari iaitu pada jam lebih kurang 12.45  satu kumpulan iaitu DPM CREW telah bertindak menukar profil pic mereka beramai-ramai..hahahaha... apa aku mengarut nie?? sorry. excited sangat sebab aq pun salah seorg dari kumpulan yang betindak menukar profil pic tersebut..hehehe...sebenarnya DPM adalah nama kelas kami...iaitu Diploma in Bisnes mangemnt...sekarg ini kitrg tengah menjalani latihan praktikal di Firma masing2..selama 6 Bulan..Fuhh lama kan... hehe apa2 pun..semoga kwan2 sekelas yang lain berjaya sepanjg praktikal...jgn lupa siapkan laporan k!!!


LELAKI MENANGIS! APA KATA WANITA?



Bagi sesetengah wanita lelaki yang menangis itu tak macho tapi tak semua yang berpandangan begitu!!Ada tak anda menonton drama korea??Kebanyakkan hero pasti akan menangis...itu normallah!!
Lelaki yang menangis tak semestinya tak macho cuma mereka lebih penyayang dalam erti kata lain lebih manja!!Ada tak wanita kat luar sana yang tak suka lelaki manja?Tak betul tu sebab lelaki manja lebih romantik!!Semua wanita idamkan lelaki yang romantik kan,jadi tukarlah anggapan semua wanita yang ada di luar tentang lelaki yang menangis!!!!
Lelaki yang ada di luar ,sesekali luah apa yang ada dalam hati!!!TERUTAMA YANG DAH ADA KEKASIH!!!!
Wanita tukarlah pemikiran anda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tuesday, February 1, 2011

Movie 2011 yAng Aku Nantikan!!

Title:
Pirates of the caribbean 4
Genre:
Action/Adventure/Comedy/Fantasy
Directed by:
Gore Verbinski
Starring:
Johnny Depp
Release date:
Fri 20, May 2011






Title:
Saw 8
Genre: 
Horror/Thriller
Directed by:
David Hackl
Starring:Tobin Bell
Release date:
October 22, 2011 
                            




Title:
Transformers 3 dark of the Moon


Genre:
Science-Fiction/Action/Adventure



Directed by:
Michael Bay

Starring
Shia Labeouf


Release date:
Fri 01, Jul 2011



Ini adalah movie yang akan kuar kat cinema tahun 2011 ni...dan semua ni adalah my favourite muvie!!!! rasa x sabar nak menunggu movie-movie ni keluar.. yang pertama itu adalah pirates of the caribbean yang mana mengisahkan tentang seoraang lanun yang bernama jack sparrow..sepa lagi kalau  bukan lakonan pelakon hebat Hollywood iaitu Johhny Deep..saya suka tgk dia membawakan watak lanun itu...cukup hebat dan mantap!!  kedua pula adalah movie saw  8...wahhhh!!!!!!!! panjang sgt kan cerita movie nie...bila lah agak-agaknya cerita nie nak abzkan...cerita nie memang best...ianya mengisarkan tentang pembunuhan kejam!!!! memang dasyat lah cara dy membunuh mangsanya..cukup kemas dan teliti..sepa yang baru start berminat nak tgk cerita nie..saya sarankan kena lah tgk cerita nie dari awal g...iaitu dari saw 1 - 7 baru boleh tgk yang ke 8 nie.. baru korang paham jalan ceritanya yang sebenar.. ok lah movie seterusnya yang saya amat nantikan ialah cerita Transformer 3...mesti korang pernah tgk animasi transformer kan,.tym kecil2 dulu..sekarang nie durg dah buat cerita pasal transformer pulak...yang mana dah masuk siri ke 3 dah.. yang mana cerita nie mengisahkan tentang sekumpulan robot dari planet lain, yang mana robot2 ini mempunyai kebolehan untuk berubah rupa..hehehe...menakjubkan bukan...hehehe ok lah...kita sama2 nantikan jak movie nie kuar...pas tu jgn lupa ajak kawan dgn family korg tgk sama...kita kc gegar tu cinema..hahhaha.....bye 












Monday, January 31, 2011

RESEPI PERKAHWINAN BAHAGIA



  Bahan-bahannya: 

2 kg penuh pegangan teguh kepada Tuhan dan ajaran agama kita.
1 kg rasa cinta dan kasih sayang yg sentiasa membara.
1 kg rasa kesyukuran dan ketakwaan
4 cawan rasa tanggungjawab
3 cawan daya penambat hati (appeal, daya tarikan termasuk  penawar dan pelembut hati.
2 cawan penuh puji-pujian, kemesraan dan gurau senda.
2 cawan pati kemanusiaan.
2 cawan keyakinan diri masing2, dorongan dan sokongan.
1 cawan rasa kepuasan.
1 cawan budi bahasa.
1 cawan perasaan timbang rasa.
1 cawan tolak ansur dan toleransi atas segala kesilapan dan kelemahan 2 pihak.
2 gelas ucapan terima kasih utk disiram selalu.
1 sukatan peruntukan kewangan yg mencukupi.
2 orang anak kecil sekurang-kurangnya.
4 cawan penuh pengucapan maafkan daku (ini juga sangat penting utk kita jadikan amalan diet kita)
Secubit campur tangan mertua
Curahkan kerjasama yg perlu dan persediaan kerja berpasangan dan perkongsian.

     Cara membuat atau mengamalkannya: 

1. Kita adun dgn cermat semua bahan2 di atas dan asingkan rasa cemburu, curiga, sikap mengkritik, sikap marah dan sakit hati.
2. Isingkan dengan bunga-bunga cinta yg segar dan panaskan dgn bara api kesetiaan dan kejujuran.
3. Hiaskan dgn dua org anak kecil dan bolehlah ditambah mengikut selera dan kemampuan diri masing2.

    Peringatan: 

 Jangan sekali-kali dihidangkan dgn sikap dingin dan lidah yg berbisa. Makanan kalau sesedap mana pun jika dihidangkan dgn sikap dingin  akan menjadi hambar. Hiaskan dgn senyuman manis penuh kasih sayang.  Sesekali bawalah hidangan ini utk menikmati bersama di tempat   peranginan ketika berbulan madu dahulu agar kemanisannya tetap  kekal.  Seperti juga masakan, kita mesti menaruh serbuk perasa. Serbuk  perasa resepi perkahwinan bahagia ialah keimanan, kesabaran dan  kesungguhan kita utk mencapai kebahagiaan tidak kira berapa besar  pun pancaroba yg melanda. 


 * Dipetik dari buku Motivasi Memburu Kejayaan oleh Datuk Maznah Hamid

Nama Baik

Alkisah pada suatu ketika dahulu, Angin, Air dan Nama Baik berjalan bersama-sama.

Angin, datang terburu-buru seperti orang yang sedang marah. Selalu melompat di sini dan menendang debu di sana. Air berjalan dalam bentuk seorang puteri. Ia selalu membawa kendi ditangannya, menitiskan beberapa air di atas tanah sekitarnya. Nama Baik hadir dalam bentuk seorang pemuda yang tampan dengan sikap-sikap yang baik, namun sedikit pemalu.

Mereka saling menyukai, meskipun  sangat berbeza di antara satu sama lain. Ketika mereka harus berpisah, mereka bertanya, "Bila kita dapat bertemu untuk berjalan bersama lagi?"

Angin menjawab, "Engkau boleh menemui aku di puncak gunung-gunung atau melompat-lompat di sekitar kakimu. Meniup debu ke mana kamu pergi."

Air berkata, "Aku juga akan selalu ada disekitarmu. Kamu boleh pergi ke laut atau ke sungai, bahkan ke dapur, untuk menemuiku."

Nama Baik tidak mengatakan apa-apa.

Angin dan Air bertanya,"Nama Baik, bila dan dimana kita akan bertemu lagi?"

Nama Baik menjawab, "Kamu tidak akan bertemu aku lagi di mana pun. Sesiapapun yang telah kehilangan aku sekali , takkan pernah dapat memperolehi aku lagi."

Moral: 
Kita perlu sentiasa menjaga maruah dan nama baik diri kita dan keluarga. Kerana jika sekali kita kehilangannya, amat sukar untuk kita memperolehinya sekali lagi.

Al kisah sebuah Jam




Alkisah, seorang pembuat jam tangan berkata kepada jam yang sedang dibuatnya. "Hai jam, apakah kamu sanggup untuk berdetik paling tidak 31,104,000 kali selama setahun?"

"Ha?," kata jam terperanjat, "Mana sanggup saya?"

"Bagaimana kalau 86,400 kali dalam sehari?" tanya  si pembuat jam.

"Lapan puluh enam ribu empat ratus kali? Dengan jarum yang ramping-ramping seperti ini?" jawab jam penuh keraguan.

"Bagaimana kalau 3,600 kali dalam satu jam?" cadang si pembuat jam.

"Dalam satu jam harus berdetik 3,600 kali? Banyak sekali itu" tetap saja jam ragu-ragu dengan kemampuan dirinya.

Tukang jam dengan penuh kesabaran kemudian berkata lagi kepada si jam. "Kalau begitu, sanggupkah kamu berdetik satu kali setiap detik?"

"Oh, kalau begitu, aku sanggup!" kata jam dengan penuh semangat.

Maka, setelah selesai dibuat, jam itu berdetik satu kali setiap detik. Tanpa terasa, detik demi detik terus berlalu dan jam itu sungguh luar biasa kerana ternyata selama satu tahun penuh dia telah berdetik tanpa henti. Dan itu bererti ia telah berdetik sebanyak 31,104,000 kali.

Moral daripada cerita ini..
Ada kalanya kita ragu-ragu dengan segala tugas pekerjaan yang begitu terasa berat. Namun sebenarnya kalau kita sudah menjalankannya, kita ternyata mampu. Bahkan yang kita anggap mustahil untuk dilakukan sekalipun.

Tempayan Retak


Seorang tukang air India memiliki dua tempayan besar, masing-masing bergantung pada kedua ujung sebuah pikulan, yang dibawa menyilang pada bahunya.

Satu dari tempayan itu retak, sedangkan tempayan yang satunya lagi tidak. Jika tempayan yang tidak retak itu selalu dapat membawa air penuh setelah perjalanan panjang dari mata air ke rumah majikannya, tempayan itu hanya dapat membawa air setengah penuh.

Selama dua tahun, hal ini terjadi setiap hari. Si tukang air hanya dapat membawa satu setengah tempayan air ke rumah
majikannya. Tentu saja si tempayan yang tidak retak merasa bangga akan prestasinya, karena dapat menunaikan tugasnya dengan sempurna. Namun si tempayan retak yang malang itu merasa malu sekali akan ketidaksempurnaannya dan merasa sedih sebab ia hanya dapat memberikan setengah dari porsi yang seharusnya dapat diberikannnya.

Setelah dua tahun tertekan oleh kegagalan pahit ini, tempayan retak itu berkata kepada si tukang air, "Saya sungguh malu pada diri saya sendiri, dan saya ingin mohon maaf kepadamu."

"Kenapa?" tanya si tukang air, "Kenapa kamu merasa malu?"

"Saya hanya mampu, selama dua tahun ini, membawa setengah porsi air dari yang seharusnya dapat saya bawa karena adanya retakan pada sisi saya telah membuat air yang saya bawa bocor sepanjang jalan menuju rumah majikan kita. Karena cacatku itu, saya telah membuatmu rugi." kata tempayan itu.

Si tukang air merasa kasihan pada si tempayan retak, dan dalam belas kasihannya, ia berkata, "Jika kita kembali ke rumah majikan besok, aku ingin kamu memperhatikan bunga-bunga indah di sepanjang jalan."

Benar, ketika mereka naik ke bukit, si tempayan retak Memperhatikan dan baru menyadari bahwa ada bunga-bunga indah di sepanjang sisi jalan, dan itu membuatnya sedikit terhibur. Namun pada akhir perjalanan, Ia kembali sedih karena separuh air yang dibawanya telah bocor, dan kembali tempayan retak itu meminta maaf pada si tukang air atas kegagalannya.

Si tukang air berkata kepada tempayan itu, "Apakah kamu memperhatikan adanya bunga-bunga di sepanjang jalan si sisimu tapi tidak ada bunga di sepanjang jalan di sisi tempayan yang lain yang tidak retak itu. Itu karena aku selalu menyadari akan cacadmu dan aku memanfaatkannya.Aku telah menanam benih-benih bunga di sepanjang jalan di sisimu,dan setiap hari jika kita
berjalan pulang dari mata air, kamu mengairi benih-benih itu. Selama dua tahun ini aku telah dapat memetik bunga-bunga indah itu untuk menghias meja majikan kita. Tanpa kamu sebagaimana kamu ada, Majikan kita tak akan dapat menghias rumahnya seindah
sekarang."

Setiap dari kita memiliki cacat dan kekurangan kita sendiri. Kita semua adalah tempayan retak. Namun jika kita mau, Tuhan akan menggunakan kekurangan kita untuk menghias-Nya. Di mata Tuhan yang bijaksana, tak ada yang terbuang percuma. Jangan takut akan kekuranganmu. Kenalilah kelemahanmu dan kamu pun dapat menjadi sarana keindahan Tuhan.

Ketahuilah, di dalam kelemahan kita, Kita menemukan kekuatan 

Sunday, January 30, 2011

Duit Mudah Duit Free

Emm ada satu benda yang aku nak kongsi ngan semua org tapi aku pun tak tau betul ke tidak...kalau betul ok la, kalau tipu korang tak rugi apa2 pun sbb daftar free..so kat sini aku nak tunjukkan satu benda baru..benda ni masih baru dan masih dlm proses pembaikan so sebagai penghargaan kepada yang mendaftar awal, durang bg duit percuma kat korang...

so buat masa sekarang ni just ikut jer apa yg durang suruh buat n tunggu..klik kat link ni dan daftar

http://www.paybox.me/r/adclara91
Apa yg perlu anda buat, senang jer, daftar jer dah dpt USD25, pastu pastikan anda login sekurang2nyer sekali sehari kerana anda akan dibayar USD 20 sehari, dan jika anda tak login selama 2 hari, akaun anda akan digantung dan jika tak login selama sebulan, akaun anda akan ditutup..

So konsep dia mudah jer, daftar pastu pastikan login setiap hari, setiap jam pun tak per, kerana setiap kali login kita akan dibayar mengikut jumlah tertentu tapi tidak lebih dari USD20 sehari...

Thursday, January 27, 2011

Rahsia Kekayaan Formula 70/30

 saya akan kongsikan anda satu teknik atau formula yang biasa digunakan oleh mereka-mereka yang telah berjaya dalam hidup..adalah satu yang baik jika teknik ini dapat anda mulakan dan kongsikan bersama keluarga atau teman rapat anda..Apa dia formula 70/30 menjana kekayaan??

teknik ini membahagikan pendapatan anda kepada 2 bahagian: 70% untuk perbelanjaan hidup selama sebulan, ini termasuk untuk bayaran rumah, kereta, makan, dan shopping!! jika tidak cukup anda perlu mencari jalan untuk kurangkan perbelanjaan anda sehingga ianya mencukupi 70% daripada pendapatan anda. sebagai contoh jika gaji anda adalah RM2000 sebulan anda hanya boleh berbelanja sebanyak RM1400(70%) sahaja pada bulan tersebut.

Baki 30% pertama atau (RM600) akan kita gunakan untuk menjana kekayaan!!
-10% pertama (RM200) anda gunakan untuk kebajikan sama ada menolong orang tua,anak yatim dan menderma ke masjid. ingat rezeki yang berkat akan membawa kebahagian dan digandakan!
-10% kedua (RM200)  anda gunakan untuk bisnes tidak kira apa juga bisnes yang ingin anda ceburi anda perlukan modal untuk permulaan. pergi kursus, beli buku, program dan sebagainya. pelajari sesuatu yang baru, buka minda anda dan anda pasti menemui sesuatu yang menguntungkan.
-10% ketiga(RM200) anda simpan untuk masa depan anda. ini adalah kunci kepada kejayaan anda kerana ianya bakal meledakan akaun bank anda dalam senyap

jika anda menyimpan RM200 setiap bulan dengan bonus 10% setahun, simpanan anda bakal mencecah
-RM175(selama 20 tahun)
-RM525000(selama 30 tahun)
-RM1.4 juta (selama40 tahun)

teknik 70/30 ini sunggu hebat dan berkesan jika anda mahu menjana kekayaan dalam hidup.Tidak kira walau berapa pun gaji anda sebulan, anda mesti gunakan teknik di atas untuk masa depan anda. Tetapi tidak semua orang akan ikut walau betapa hebat sekalipun formula ini. dan sebab itulah tidak ramai yang jadi kaya dan masih perlu bekerja walaupun dah pencen.

Wednesday, January 26, 2011

Si Pendayung dan Professor

Suatu hari, seorang Professor yang sedang membuat kajian tentang
lautan menumpang sebuah sampan. Pendayung sampan itu seorang tua
yang begitu pendiam. Professor memang mencari pendayung sampan
yang pendiam agar tidak banyak bertanya ketika dia sedang membuat
kajian.



Dengan begitu tekun Professor itu membuat kajian. Diambilnya sedikit
air laut dengan tabung uji kemudian digoyang-goyang; selepas itu dia
menulis sesuatu di dalam buku.
Berjam-jam lamanya Professor itu membuat kajian dengan tekun sekali.


Pendayung sampan itu mendongak ke langit. Berdasarkan pegnalamannya
dia berkata di dalam hati, "Hmm. Hari nak hujan."
"OK, semua sudah siap, mari kita balik ke darat" kata Professor itu.
Pendayung sampan itu akur dan mula memusingkan sampannya ke arah
pantai.

Hanya dalam perjalanan pulang itu barulah Professor itu menegur
pendayung sampan. "Kamu dah lama kerja mendayung sampan?
"Tanya Professor itu.


"Hampir semur hidup saya." Jawab pendayung sampan itu dgn ringkas.

"Seumur hidup kamu?" Tanya Professor itu lagi. "Ya". "Jadi kamu tak
tahu perkara-perkara lain selain dari mendayung sampan?
" Tanya Professor itu.

Pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepalanya. Masih tidak
berpuas hati, Professor itu bertanya lagi, "Kamu tahu geografi?
" Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.
"Kalau macam ni, kamu dah kehilangan 25 peratus dari usia kamu."
Kata Professor itu lagi, "Kamu tahu biologi?" Pendayung sampan itu
menggelengkan kepala. "Kasihan. Kamu dah kehilangan 50 peratus usia
kamu. Kamu tahu fizik?" Professor itu masih lagi bertanya.


Seperti tadi, pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepala.
"Kalau begini, kasihan, kamu sudah kehilangan 75 peratus dari
usia kamu.
Malang sungguh nasib kamu, semuanya tak tahu. Seluruh usia kamu
dihabiskan sebagai pendayung sampan." Kata Professor itu dengan
nada mengejek dan angkuh.
Pendayung sampan itu hanya berdiam diri.

Selang beberapa minit kemudian, tiba-tiba hujan turun. Tiba-tiba
saja datang ombak besar. Sampan itu dilambung ombak besar dan
terbalik.
Professor dan pendayung sampan terpelanting. Sempat pula pendayung
sampan itu bertanya,
"Kamu tahu berenang?" Professor itu menggelengkan kepala.


"Kalau macam ini, kamu dah kehilangan 100 peratus nyawa kamu." Kata
pendayung sampan itu sambil berenang menuju ke pantai

.
Morale of the Story:
Dalam hidup ini IQ yang tinggi beleum tentu boleh menjamin
kehidupan.
Tak guna kita pandai dan tahu banyak perkara jika tak tahu
perkara-perkara penting dalam hidup.
Adakalanya orang yang kita sangka bodoh itu rupanya lebih berjaya
dari kita. Dia mungkin bodoh dalam bidang yang tidak
adakena mengena dengan kerjayanya, tetapi "MASTER" dalam bidang yang
diceburi.

Hidup ini singkat. Jadi, tanyalah pada diri sendiri, untuk apakah
ilmu yg dikumpulkan jika bukan utk digunakan dan boleh digunakan?

Hikmat Inspirasi:
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha
sempurna adalah kemenangan sempurna...Mahatma Gandhi..

Tuesday, January 25, 2011

Korang Semua Sama AJE!!!



Seorang Pelancong Cina masuk kedalam sebuah bar di Hawaii dan dia amat
terperanjat kerana didalamnya terdapat Steven Spielberg! Pengarah filem yang
ternama. Sedang dia enak menikmati minumannya tiba-tiba beliau melihat
pengarah filem tersebut meluru kepadanya dan melepaskan sebiji penumbuk.

Setelah bangun dari duduknya, beliau menjerit "Apa pasal engkau tumbuk aku
ni?"

Pengarah filem tersebut berkata," Itu sebagai balasan di atas pengeboman
Pearl Harbor, datuk aku mati pada masa tu".

Cina tersebut membantah. "Aku bangsa Cina laa bodoh! apa kena mengena dengan
Jepun pulak?" Pengarah filem tadi membalas "Aaah..! Jepun, Cina, Burma,
Vietnam, korang semua sama aje!"

Keadaan kembali reda selepas itu. Setelah memesan sebotol beer lagi, Lelaki
Cina tadi terus meluru kepada Pengarah filem dan memberi satu tumbukan yang
padu.

"Apa pasal kau tumbuk aku pulak ni?" balas sang pengarah filem.

"Itu sebagai balasan kerana menenggelamkan Titanic, moyang aku ada dalam
kapal tu dan mati" balas Cina tadi.

"Hey budak! Titanic tenggelam pasal Iceberg laa bodoh..!" jerit sang
pengarah lagi.

"Aaahh! Iceberg, Carlsberg, Spielberg... korang semua sama aje...!"

Paling Malas

Pada masa dahulu, ada sebuah kampung dimana semua rakyatnya amat RAJIN belaka 
tidak ada yang malas. Jadi pada suatu hari, rajanya membuat pengumuman hendak 
mencari seorang yang malas.

Semasa perhimpunan itu, adalah seorang lelaki mengaku

Katanya : "saya adalah yang paling malas"

Raja pun bertanya : "apa tahap malas awak?"

Lalu jawab lelaki tersebut : "kalau saya hendak makan,ada orang yang menyuapkan 
saya".

Tiba-tiba datang seorang lelaki lagi : "Saya lebih malas lagi dari dia tuanku".

Tuanku pun bertanya kepadanya : "sampai mana pulak tahap malas awak?"

maka jawabnya : "Kalau saya makanpun, sampai ada orang tolong kunyahkan".

Maka raja pun terdiam?

Tanpa disangka2 datang seorang budak lelaki datang kepadanya sambil berkata:

"saya adalah yang paling malas tuanku".

Raja pun bertanya, : "bagaimana pula tahap kemalasan awak?"

budak itu pun menjawab : "Nak cite pun malas". 

Gila,Gaduh,Otak..




Gila,Gaduh dan Otak adalah 3 sahabat baik. Ke mana sahaja pasti bertiga. Suatu 
hari mereka bertiga pergi ke Taman Hiburan di bandar.

Ketika sedang berjalan2 di taman tersebut, salah seorang dr mereka telah hilang 
iaitu Gaduh.Otak dan Gila mula cemas memikirkan nasib

sahabat mereka itu. Mereka berdua mengambil keputusan untuk ke balai polis 
berdekatan untuk membuat laporan.

Setibanya di balai polis, Gila menyuruh Otak untuk menunggu di luar sedang dia 
yg masuk ke balai untuk membuat laporan.

Polis : Ye encik,boleh saya bantu..?

Gila : Saya datang nk buat laporan..

Polis : Berkenaan ape tu encik..??

Gila : Saya nak cari Gaduh..

Polis : Encik..Ni balai polis, jangan bergurau..

Gila : Siapa yang bergurau, saya memang nk cari Gaduh..!

Polis tersebut dah mula marah..

Polis : Encik ni gila ke..??

Gila : Macam ne awak tau name saya..??

Polis : Bila masa saya sebut nama encik..??

Gila : Tadi tu, saya memang Gila..

Polis : Encik jangan main-main kat sini.. Ni balai polis..!! Mana otak encik..?/

Gila : Otak?? Ade kat luar...

Polis : @$%#&..!! 

Monday, January 24, 2011




Seorang pensyarah sedang memberi kuliah tentang Stress Management. 



Dia mengangkat segelas air dan bertanya kepada pelajarnya, "Berapa beratkah segelas air ini pada fikiran anda semua?" Mahasiswa mengatakan beratnya anggaran dari 20 gram hingga 500 gram. 

"Ini bukanlah masalah berat secara total, tetapi tergantung kepada berapa lama anda memegangnya. Jika saya memegangnya selama 1 minit, tidak ada masalah. Jika saya memegangnya selama 1 jam, lengan kanan saya akan sakit. Dan jika saya memegangnya selama 1 hari penuh, mungkin anda harus memanggil ambulan untuk saya. Beratnya sebenarnya sama, tapi semakin lama saya memegangnya, maka bebannya akan bertambah". 

"Jika kita membawa beban kita terus menerus, lambat laun kita tidak akan mampu membawanya lagi. Beban itu akan meningkat beratnya". "Apa yang harus kita lakukan adalah meletakkan gelas tersebut, berehat sejenak sebelum mengangkatnya lagi". 

Kita harus meninggalkan beban kita secara periodik, agar kita dapat lebih segar dan mampu membawanya lagi. Jadi sebelum pulang ke rumah dari pejabat dan sebagainya, tinggalkan beban pekerjaan. Jangan bawanya pulang. Beban itu dapat diambil lagi besok. Apapun beban yang ada di bahu anda hari ini, cuba tinggalkan sejenak jika boleh. Setelah berehat ambilnya kembali. 

Hidup ini singkat, jadi cubalah menikmatinya!! 

Hal terindah dan terbaik di dunia ini tak dapat dilihat atau disentuh, tetapi hanya dapat dirasakan jauh di relung hati anda. 

Have a nice day........

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...